ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΣΙΛΗ

Για τον ποιητή ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΥΡΗ και το έργο του οι παρακάτω διακεκριμένοι πνευματικοί άνθρωποι είπαν σε ομιλίες τους ή έγραψαν σε κριτικά τους σημειώματα μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα: 1. Ποιητής και διανοητής ο Βασίλης Κουρής, με ποικίλα χαρίσματα και σπάνια ευαισθησία, με πνευματικές ανησυχίες και αναζητήσεις, διακρίνεται μέσα από τις ποιητικές του δημιουργίες για τη σταθερή και αμετακίνητη προσήλωση του στις αιώνιες πνευματικές αξίες και στα ιδανικά, το ωραίο και το υψηλό. Και γι’αυτό έχει καταξιωθεί στη χορεία των μεγάλων ανδρών του πνεύματος και έχει καθιερωθεί στο χώρο των ελληνικών γραμμάτων.


Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος


 1. Ο Βασίλης έζησε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα μια πλήρη ζωή. Και η ζωή του και ο πρόωρος για μας, θάνατός του θα μείνουν χαραγμένο παράδειγμα στις ψυχές αυτών που είχαν την ευλογία να τον γνωρίσουν.


Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος


 1. Τα ποιήματα του Ελληνικού Εσπερινού, του αείμνηστου και πολύκλαυστου ποιητή Βασίλη Κουρή, είναι ποιήματα με πηγαία έμπνευση και γνήσιο ενθουσιασμό και πολλή πρωτοτυπία. Ας είναι άσβεστη η μνήμη του


Μιχ. Δ. Στασινόπουλος

Ακαδημαϊκός –τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας


 1. Οι στίχοι του αποπνέουν μια βαθιά ευαισθησία και πνευματικότητα. Σίγουρα προοριζόταν να εξελιχθεί σε μια προσωπικότητα των Γραμμάτων μας, αλλά η μοίρα, που στην αρχή έσκυψε στο λίκνο του και του χαμογέλασε, άλλαξε γνώμη! Ίσως ο Θεός να τον προορίζει για άλλες βουλές Του.


Τάσος Αθανασιάδης

Ακαδημαϊκός


 1. Με συγκίνησαν τα ποιήματα του Βασίλη. Δεν γνώριζα κι αυτό του το ταλέντο. Τον είχα παρακολουθήσει μόνο από τις στήλες του <<Οικονομικού Ταχυδρόμου>>, να δίνει τις μάχες του για την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Ορθοδοξία μας.

Τα ποιήματά του ξεπερνούν κατά πολύ τις προσδοκίες που θα είχε ο οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος για την δουλειά ενός εικοσάχρονου νέου. Από τον Παλαιολόγο μέχρι τον Μελά και από τον Παπαφλέσσα μέχρι τον Αυξεντίου, χειρίζεται την ιστορία του Έθνους μας με εκπληκτική ευκολία. Και παντού βρίσκει κανείς μέσα του τον άνθρωπο-Έλληνα: <<Γη της πατρίδας τ’ανθρώπου>> η Ελλάδα μας για τον Βασίλη!


Αντώνης Σαμαράς

Τέως Υπουργός – Ευρωβουλευτής


 1. Αυτό που συνετελέσθη με την γνωριμία μου μαζί του ( με το πνεύμα και το ήθος του) ήταν – είναι η στέρεη πεποίθηση που σχηματίσθηκε μέσα μου ότι βρέθηκα – βρίσκομαι προ ενός φαινομένου. <<Του φαινομένου της συμπαγούς, της πυκνωμένης γνώσης και ηθικής>>.

… Αυτό που μου άφησε ο Βασίλης Κουρής , είναι πλήρες. Είναι η ποιητική απόδοση μιας πλήρους ιδεολογικής πρότασης…

… Ο πίνακας, η αγιογραφία, είχε – έχει ιστορηθεί με τον κρόκο και το καρμινόχρωμα της ψυχής του Βασίλη Κουρή. Και φέρει τον τίτλο: Εθνικό Ήθος…


Βύρων Πολύδωρας

Πολιτικός - Συγγραφέας


 1. Τι κρίμα αλήθεια για μένα που είχα δίπλα μου μια τόσο ευαίσθητη καρδιά ενός τόσο φωτεινό νου και δεν μπόρεσα να τον συναντήσω. Που ένας έφηβος τόσο προικισμένος αισθάνθηκε τόσο πολύ κοντά μου ώστε να μου αφιερώσει αυτό το υπέροχο ποίημα κι εγώ να μην μπορέσω να τον συναντήσω, να του σφίξω το χέρι. Και να τον κοιτάξω στα μάτια για να αντλήσω δύναμη, χαρά και εμπιστοσύνη. Και προ παντός Αγάπη.


Μίκης Θεοδωράκης

Μουσικοσυνθέτης


 1. Οι στίχοι του είναι έκφραση μιας καθολικότερης αγωνίας, εθνικής και ανθρώπινης, όπως τη δοκίμαζε ζώντας με όλο το τάραχο της ψυχής του… Η μέσα του φωτιά φλογώνει το εθνικό-κοινωνικό-ανθρωπιστικό ιδανικό του, που μας δηλοποιεί με στίχους ικανούς να μεταδώσουν ακέραια την πνευματική συγκίνηση.


Μιχάλης Μερακλής

Καθηγητής Πανεπιστημίου 1. Ο Βασίλης είναι ελληνοκεντρικός, θέλει να συνθέσει κάτι που όμως δεν μπόρεσε κανένας να συνθέσει στην Ελληνική Γραμματεία, ούτε ο Σολωμός, ούτε ο Παλαμάς και φυσικά, πολύ λιγότερο, ο Καβάφης. Θέλει να συνθέσει αυτό που λέμε Ελληνοχριστιανικό Πολιτισμό…

…Ο ποιητής αυτός, ένας μάρτυρας του ιδεώδους, θα μπορούσε, αν τον άφηνε η Μοίρα του να ανδρωθεί, να φτιάξει ακόμα και πνευματική κοινωνία…

…Έβλεπε την έβλεπε την ανευθυνότητα που υπήρχε μέσα στον πνευματικό και οιονδήποτε άλλο βίο και στάθηκε μοίρα στη μοίρα του και ελευθερία στη λευτεριά του. Εναντιώθηκε, σ’όλην αυτή την ανευθυνότητα και πέθανε Ολύμπιος, Μεγάλος με προσδοκίες Μεγάλου, Εθνικού ποιητή!


Δημ. Τσάκωνας

Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου και

Πανεπιστημίου του Μονάχου


 1. Μελέτησα την ποιητική συλλογή <<Ελληνικός Εσπερινός>>. Με συνεκλόνησε. Και ήταν μόλις 21 χρονών. Σπάνια πηγή αστείρευτης έμπνευσης, βάθος υψηλών νοημάτων, διείσδυση στην ανθρώπινη ψυχή και σκέψη, ανάταση στις πνευματικές αξίες, ενσυνείδητη πίστη στο Θεό, βαθύ άγγιγμα του ανθρώπινου πόνου, πλησίασμα αγάπης στον άνθρωπο. Είναι μερικές διαπιστώσεις από την ποιήση του Βασίλη Κουρή. Και ήταν μόλις 21 χρονών.


Ελένη Κούκου

Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών


 1. Λυπούμαι που δεν είχα την τύχη να συνομιλήσω με τον Βασίλη τις ημέρες του παλαμικού συνεδρίου (ή μήπως ανταλλάξαμε μερικά λόγια;) αλλά η ανάγνωση των ποιημάτων του μου έδωσε την εντύπωση μιας παλιάς φιλίας- μιας φιλίας που χτίστηκε κάπου, κάποτε, πάνω στην ίδια αγάπη για την γλώσσα και τον ίδιο θαυμασμό για τον ποιητή. Στον <<Ελληνικό Εσπερινό>> βρήκα την μουσικότητα που θαυμάζω πάντα στον Παλαμά και που συνεχώς αναζητώ με τα δικά μου μέσα, τη Μουσική.

Ένα παλικάρι χάθηκε στα 21 του χρόνια. Μας άφησε, όμως ίχνος ανεξίτηλο, γραμμένο στο μεγάλο βιβλίο της Ελληνικής ποίησης – ένα κομμάτι της ψυχής του.


Χάρης Ξανθουδάκης

Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου 1. Η ποιήση, του Βασίλη Κουρή, είναι ποιήση ευδαιμονίας, δώρα του πανέμορφου Αγαθοδαίμονα της ιερότητας που μιλάει όλες τις γλώσσες ώσπου να καταλαγιάσει στην επικράτεια της φυσικής του φωνής. Βρίσκω στα ποιήματα του Βασίλη, τα σπέρματα ενός προσωπικού μεγαλείου και τα άνθη μιας πνευματικής ανάτασης, σχεδόν απίστευτης και παράδοξα αλκυστικής.


Βρασίδας Καραλής

Καθηγητής Πανεπιστημίου Σίδνεϋ Αυστραλίας


 1. Άστραμμα πνευματικό η ζωή του Βασίλη Κουρή. Φεγγοβόλησε την ανύποπτη γενιά του μ’ένα καταιγισμό φωτός για κάψει την πνευματική σαπίλα των συγχρόνων του και να φωτίσει τον δρόμο για τους αγέννητους ποιητές που θ’ακολουθήσουν.


Φώτης Λίτσας

Καθηγητής Πανεπιστημίου του Σικάγου Η.Π.Α.


 1. Θαυμάζει κανείς στους στίχους του <<Ελληνικού Εσπερινού> την ωριμότητα, τη στοχαστικότητα και την κατάρτιση του Βασ.Κουρή, που σπουδάζοντας νομικά είχε μια ασυνήθιστη για την ηλικία του συγκρότηση που αναγόταν στην Ιστορία, τη Φιλοσοφία, τη μουσική, τη θεολογία και τη λογοτεχνία.

Ο Βασίλης Κουρής διέθετε και κάτι άλλο: πλούσιες και αναδημιουργικές επιδράσεις από τους Αριστ. Βαλαωρίτη, Κ. Παλαμά, Αγγ. Σικελιανό, Γ. Σεφέρη και Οδ. Ελύτη και προσχώρησή του στους νέους εκφραστικούς τρόπους και τις καινούργιες μορφές του στίχου, χωρίς όμως να απεμπολήσει την ποιητική και πνευματική παράδοση του τόπου μας.

Έχουμε την βεβαιότητα ότι αν ο Βασίλης Κουρής ζούσε θα μας παρουσίαζε ποιητικές και άλλες λογοτεχνικές δημιουργίες του πλουσιότερες ακόμη περισσότερο εντυπωσιακές ως αποτέλεσμα ενός πλούσιου ταλέντου και μιας ψυχής που είχε δεχτεί τόσα ευεργετικά πνευματικά θησαυρίσματα.


Ε. Ν. Μόσχος

Ποιητής – Δοκιμιογράφος

Πρόεδρος της Εθνικής Εταιρίας των Ελλήνων Λογοτεχνών


 1. Είναι εκπληκτικό το γεγονός πως ένας νέος που έζησε μόνο 22 χρόνια, είχε τέτοια κατάρτιση, τέτοια μόρφωση και τέτοιες κατασταλαγμένες κρίσεις πάνω σε πολιτικά, κοινωνικά και πνευματικά θέματα. Δεν ξέρω, αν υπάρχει άλλη παρόμοια περίπτωση στο χώρο της διανόησης.


Μιχάλης Σταφυλάς

Ποιητής, συγγραφέας, δοκιμιογράφος

Δ/ντής λογοτεχνικού περιοδικού <<Πνευματική Ζωή>>


 1. Η ποίηση του χαρακτηρίζεται από μια οικουμενικότητα. Μια σύλληψη των πραγμάτων υψηλόφρονα, από μια οπτική καθολική. Διαπνέεται από φιλοσοφικό στοχασμό, κριτική διάθεση, πλούτο εντυπώσεων. Οδοιπορεί με άνεση από την μυθολογία, στη σύγχρονη πραγματικότητα, από την Ιστορία στη γέφυρα των στεναγμών της Βενετίας. Ξέρει επίσης να διεισδύει στα έγκατα της ψυχής και δεν φοβάται να προσεγγίσει τα πιο σύνθετα προβλήματα που απασχολούν τον σύγχρονο και διαχρονικό άνθρωπο.


Κ.Βαλέτας

Συγγραφέας – Δ.ντής του λογοτεχνικού

Περιοδικού <<Αιολικά Γράμματα>>


 1. Ο στόχος του είναι ανάβρυσμα…

Τα ποιήματά του είναι ανασασμός, ο Βασίλης πέθανε νωρίς γιατί, όπως ο ήρωας του δημοτικού τραγουδιού δεν είχε στόφα ο <<νοικοκύρης>>. Είχε το ανυπότακτο πνεύμα της Ρωμιοσύνης. Δεν τον χώραγε ο στενόψυχος κόσμος της τωρινής μικρότητας. Ηλιόμορφος περπάτησε για πιο ηλιόβατους δρόμους.


Σαράντος Καργάκος

Συγγραφέας


 1. Ο Βασίλης Κουρής είχε διασχίσει το χρόνο και τον χώρο, ήταν διάσπαρτος από την θεϊκή ουσία, είχε αγγίξει περισσότερο από κάθε άλλο <<την άυλη ουσία>> μακριά από τα γήινα…

… Ο νεαρός ποιητής κατορθώνει ν’αγγίξει τον Ήλιο, την αληθινή φιλοσοφική ουσία, δεν βλέπει κάτοπτρο αλλά στον αληθινό κόσμο, στον Απόλλωνα που κερνάει… από την άφατη της θείας αρμονίας ουσία… Ο νεαρός ποιητής Βασίλης Κουρής, όχι μόνο υποψιάζεται, όχι μόνο αισθάνεται τη θεία αρμονία αλλά ίσως έχει την ικανότητα να την αγγίζει…


Γιώργος Α. Βακάλης

Δικηγόρος – Λογοτέχνης – Γεν. Γραμματέας της

Εταιρίας Μουσικών Σπουδών Βορ.Ελλάδος


 1. Οι εμπνεύσεις του, αντλημένες από τον υπαρκτό κοινωνικό και πνευματικό κύκλο κι από την ιστορική θρυλοπλασία κλείνουν την ολόθερμη έμπνευση των ενοράσεων. Η συνειδητή φτερωτή αναδρομή στη μεγάλη ελληνική ώρα του παρελθόντος, η εσωτερική <<θέωση>> μπροστά στις ανθρωπιστικές θέσεις, το γερό δομικό του λογισμού, τοποθετούν τη λυρική αυτή δημιουργία στις πιο φωτεινές προθήκες της γραμματείας μας


Δημήτρης Σιατόπουλος

Ποιητής – Κριτικός – Δοκιμιογράφος


 1. Σπάνια συναντάμε ποιητή, που με την πρώτη συλλογή εμφανίζει τόσο θαυμαστή αρτιότητα, ώστε και σε επιρροές που, όπως είναι φυσικό δέχεται, να αφομοιώνονται και να δένονται στο σύνολο, χωρίς να αλλοιώνουν το προσωπικό ύφος. Το πλούσιο λεξιλόγιο, η δυνατή φαντασία, ο επιτυχημένος συνειρμός παραδοσιακής και μοντέρνας τεχνοτροπίας, του επιτρέπουν να κινείται άνετα σε όλους τους χώρους. Ένας χείμαρρος από λυρικές εικόνες σε παρασύρουν στους χώρους της φαντασίας, για να σε ξαναφέρουν στους καθημερινούς προβληματισμούς που βασανίζουν κάθε άγρυπνη συνείδηση. Όλα μας βεβαιώνουν πως η ελληνική ποίηση έχασε έναν εμπνευσμένο εργάτη της, που με τα πρώτα του βήματα έκανε φανερό ως που μπορεί να φτάσει.


Ηλίας Σιμόπουλος

Ποιητής

Τ.Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών


 1. Τα ποιήματα που περιλαμβάνονται στην ποιητική συλλογή του <<Ελληνικός Εσπερινός>> είναι αρκετά για να μας φανερώσουν την πηγαία του έκφραση, το θησαύρισμα της ευαισθησίας του, αλλά και το βάθος του στοχασμού του, τη στερεότητα και τη λάμψη του στίχου του, την πεντακάθαρη ελληνική του σκέψη και καρδιά...

... Χαίρεσαι αυτήν την τόσο ταιριαστή σύνδεση λυρισμού και συμβολισμού, τις εντυπωσιακές και πολύχρωμες εικόνες, την ομορφιά και την πυκνότητα του στίχου, το σύνδεσμο του ποιητή με την Ελλάδα και κορυφαίες πνευματικές μορφές που τους αφιερώνει εξαίρετα ποιήματα. Χαίρεσαι το γλωσσικό θησαύρισμα, τη διαύγεια, την ειλικρίνεια και την καθαρότητα του στίχου. Και πικραίνεσαι πως ο πνευματικός αυτός δημιουργός έφυγε τόσο γρήγορα, ενώ πολλά θα μπορούσε να προσφέρει στον ποιητικό μας λόγο.


Δημήτρης Στάμελος

Δημοσιογράφος – Συγγραφέας 1. To πνεύμα του βρίσκεται σε μια διαρκή ανθοφορία και ας κατακαίγεται ο κόσμος ολόγυρά του από την πικρόγλυκη επιθυμία του εφήμερου και του πρακτικού καθημερινού. Η παρρησία του εκφράζεται, αλλά και τραγουδά με ήθος, συχνά με απαράμιλλη λαμπρότητα, άλλοτε πάλι ένα ρίγος παγώνει το κορμί του ευαίσθητου ποιητή. Οι δάσκαλοί του όμως του έχουν αφήσει ανεξίτηλα ίχνη στην ψυχή, τα οποία τον χειραγωγούν αβίαστα, προς την χαρά και την οδύνη που απαιτεί ο αγώνας προς την υπέρβαση…

Ο Βασίλης Κουρής ονειρεύεται και οπτασιάζεται ένα λόγο από την αποτελεσματικότητα της ομορφιάς και της Αγάπης…

… Γι’αυτόν τα μυστικά της τέχνης δεν αποτελούν μόνο αισθητική πρό(σ)κλση όπως στους νεορομαντικούς, τους συμβολιστές και στους αρχάριους. Υιοθετεί έναν τρόπο αγωνιστικής και στοχαστικής φιλοσοφίας, ένα τρόπο – ήθος παρμένο από τα αποθέματα μιας πραγματικής χρυσοπηγής. Είναι εκπληκτικό ότι η ελληνοθεωρία του ενσαρκώνει ένα τύπο ανθρώπου οικουμενικής προοπτικής…

… Η στάση που παίρνει είναι: ηθική ευποιία, πνευματικό καθήκον, σεβασμός στον άνθρωπο, προβληματισμός για την μάστιγα των συνεχών επιδεινώσεων, πρόσκτηση και αφομοίωση του ουσιαστικού, μεταφυσική αισθητικοκρατία, κλασικότητα, λυρικοδιηγηματική αναφορά στη ζωή…

… Ο Βασίλης Κουρής με το έργο του διεκδικεί μια σταθερή θέση ανάμεσα στους σημαντικούς ποιητές των δύο τουλάχιστον τελευταίων δεκαετιών της ιστορίας της νεοελληνικής ποίησης.


Παντελής Απέργης

Δοκιμιογράφος – Κριτικός Λογοτεχνίας


 1. Από το μύθο, την αρχαιότητα, τα ιερά σύμβολα, ως την ορθόδοξη μεγαλοσύνη της, η Ελλάδα αναβαθμίζεται και μνημονεύεται, ακμαία και ένδοξη, καθώς την οραματίζεται ως γλυκύτατη και αθάνατη ερωμένη. Ολόκληρη παρελαύνει μέσα στο ποιητικό και ιδεολογικό οπλοστάσιο της γνώσης και της πνευματικής λεβεντιάς του Βασίλη Κουρή. Ένα σάλπισμα προς εμάς τους κοιμώμενους. Όλο το ευαγγέλιο του ποιητή στη σελίδα 76 μας καταπλήσσει για την ωριμότητα του και την εξαίρετη ψυχοπνευματική του κατάκτηση στο Επέκεινα…

Μ’αυτή τη σελίδα, ο Βασίλης Κουρής, πέρασε στην αιωνιότητα, όπου ο ήχος των εορταζόντων μελωδεί το άφραστο θαύμα του Σαρκωθέντος, ταφέντος, και αναστάντος Λόγου.


Ευαγγελία Παπαχρήστου – Πάνου

Ποιήτρια


 1. Στο περιεχόμενο του βιβλίου του Βασίλη Κουρή, με τον τίτλο <<Ελληνικός Εσπερινός>> υπάρχει πλήρης ποίηση που καλύπτει όλους τους τομείς του ποιητικού λόγου. Και η παράδοση, μέχρι και το σονέτο, και η μοντέρνα ποίηση και η ιστορία και ο λυρισμός κι η φιλοσοφία, εμπεριέχονται σε αυτό το ενδιαφέρον βιβλίο, γι’αυτό λέμε, πως η απώλεια του ποιητή είναι μεγάλη και μάλιστα στην ηλικία των 21 χρονών, για την νεοελληνική γραφή…

Η ποιητική του έχει έμπνευση και βάθος, φιλοσοφική διάθεση και σοφία, χωρίς να της απολείπει κι ο λυρικός λόγος, που ολοκληρώνει κι εκφράζει την ποίηση.

Κι ο ποιητής γνωρίζει την ποίηση και τα προβλήματα της, ξέρει πως και ο παραδοσιακός στίχος, όπως και ο μοντέρνος, έχουν τα δικά τους προβλήματα και τη δική τους χάρη, κι έχει τη δύναμη, το θάρρος και τη γνώση, να υπηρετήσει και τις δύο αυτές μορφές του Λόγου, με περισσή επιτυχία.


Πάνος Παναγιωτούνης

Ποιητής – Δοκιμιογράφος


 1. Ο ποιητής με τα ποιήματα του ανασταίνει τις ερειπωμένες μέσα στα βάθη της Καππαδοκίας βυζαντινές εκκλησίες, νιώθει βαρύ τον αχό από τη συντριβή των κιονόκρανων κι έρχεται σαν πουλί στα συντρίμμια των αρχαίων ναών για να θρηνήσει. Μία ξεχωριστή κατηγορία ποιημάτων του παρουσιάζει αυτό ακριβώς τον ελεγειακό χαρακτήρα, με την δύναμη της πέννας του, η ιστορία γίνεται παρόν και δένεται αρμονικά το χθες με το σήμερα σε μια αναπόσπαστη συνέχεια κι αλληλεξάρτηση. Τα όρια του χρόνου καταργούνται κι ο Έλληνας είναι ο ίδιος πάντα, έτοιμος να πάρει την απόφαση του από καιρό, μη διστάζοντας να θυσιάσει ό,τι πιο πολύτιμο έχει για κάποια ιδανικά και κάποιες αξίες. Τα ονόματα είναι μόνο που αλλάζουν. Τους Λεωνίδες τους διαδέχονται οι Μεγαλέξανδροι, τους Παλαιλόγους οι Παπαφλέσηδες και οι Μελάδες. Όχι μονάχα για τη γη της Ελλάδας, μα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε κάποιον στίχο του, για τη <<Γη της Πατρίδας τ’ανθρώπου>>.


Δημήτρης Καραμβάλης

Ποιητής – Δοκιμιογράφος 0 Κριτικός Λογοτεχνίας


 1. Σαν ένας φαντασμένος φιλόσοφος, όπως ένας καταξιωμένος ποιητής. Γλωσσοπλάστης που σε κάνει ν’απορείς, πότε κιόλας πρόφτασε να δουλεύει τόσο περίτεχνα την αξεπέραστη σε δύναμη κι ευλυγισία νεοελληνική γλώσσα μας με τις πανάρχαιες ρίμες της που ξεπερνούν τις αμμουδιές του Ομήρου. Ρυθμομέτρης του στίχου σε μια εποχή που οι μισοί γράφουν και για να καταλαβαίνουν μόνο οι ίδιοι τα γραφτά τους. Με εξάρσεις που σε ανεβάζουν ψηλά, που σε μεταρσιώνουν. Με αξιοθαύμαστες επικολυρικές συνθέσεις. Με μια ποίηση που δεν αγκαλιάζει μόνο τον παρόντα κόσμο αλλά και το Επέκεινα.

Μια αστραπή η ζωή του Βασίλη Κουρή στη γη. Άστραψε, φεγγοβόλησε μας καταύγασε κι έφυγε, Ένας διάττοντας αστέρας που φώτισε λίγο, μα τόσο λαμπερά, τους νυχτωμένους καιρούς μας και αναχώρησε για την Άνω Ιερουσαλήμ. Για να ενσωματωθεί και να ψέλνει το χερουβικό Ύμνο σ’Εκείνον, τον Ένα του οποίου τα μυστήρια και οι προθέσεις δεν εξιχνιάζονται.


Στάθης Παρασκευόπουλος

Λογοτέχνης

Πρόεδρος Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων <<ΜΟΡΙΑΣ>>


 1. Ο Συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας Γιώργος Βρέλλης, σχολιάζοντας το βιβλίο του Βασίλη Κουρή, με δοκίμια του και με τίτλο <<Αντιπαραθέσεις>> γράφει γι’αυτόν.

Μας συγκινεί η προσωπικότητα του η πολυδιάστατη, οι επιδιώξεις του… Έγραφε για όλους και για όλα. Και σαν υπεύθυνος πολεμιστής ζητούσε απάντηση, διάλογο, συζήτηση. Ήταν μαχητής άξιος που δεν λογάριαζε κανέναν όπου και αν ευρίσκετο, στην πλατεία της επικαιρότητας ή στη γαλαρία ρηχών θεμάτων. Πάντα επεδίωκε την αναμέτρηση με αγωνιστικότητα, για το φως και την αλήθεια, με την λεκτική φρασεολογία ηλεγμένη…

Ο Βασίλης Κουρής εκτοξεύει κατακέφαλα τα βέλη του, τις βαθιές ενδόμυχες παρατηρήσεις, πύρινα άρθρα και μαχητικότητα γιομάτη γνώση και ειλικρίνεια, σε πετυχαίνει διάνα. Όλα τα σκεπάζει ο βαθύς και άτεγκτος αντικειμενικός παράγοντας του δίκιου και της ισιάδας…

Είναι διδάχος, πυρπολεί ψυχές, μαχητής και Άνθρωπος, Ανθρωπιστής με αυτογνωσία και συνέπεια, σε ρυθμό ταχύτητας με την εποχή μας συντονισμένος ώστε η απήχηση να εμπεδώνεται με την απορροφητική κατανόηση, την αφομοιωτική επίδραση. Κρίνομεν τολμηρή και θαρραλέα την γραφή του. Εκφράζεται αφόβως, παραμερίζει κινδύνους, δεν υπολογίζει εμπόδια και εξουσιαστές της εξουσίας. Μιλεί εκ του φυσικού και δεν υποκρίνεται…

Είναι ευρύτατης αντιλήψεως, μπαίνει με αμεσότητα στο θέμα.. Μένει αντιμέτωπος ένας Δαβίδ με τον Γολιάθ. Ανάστημα για πολιτική σταδιοδρομία. Ο Βασίλης Κουρής, ένα ταλέντο πολυσύνθετο. Μπαίνει στην πολιτική ιστορία μας μπροστάρης αξιολογημένος.

Ο Βασίλης Κουρής σέβεται τον αναγνώστη και σταθμίζει τις κουβέντες του. Συνηθίζει να βαδίζει τη λεωφόρο της δράσης και όχι σκοτεινές ατραπούς της αμάκας, ωχαδερφισμού και αδιαφορίας των ιθυνόντων για ζέοντα θέματα. Δουλεύει θαρρετά με δυναμισμό, άκαμπτη θέληση, προσανατολισμένος σε μεγάλους και εθνικούς, επωφελείς σκοπούς, για όλους μας. Η παρρησία και η ενεργητικότητα, θεμελιώδεις αρχές του…

Ο ιδεαλισμός του απαραβίαστος. Και πάντα προχωρεί με τα νάμματα της ελληνικής σοφίας…

Ζει το Απολλώνειο φάσμα και το άντρο της Θέμιδος για τη δικαίωση της Φυλής μας στο ρόλο του ταγμένος. Καταξιωμένος προχωρεί με σταθερά βήματα…

Δυστυχώς ο Βασίλης Κουρής μας έφυγε για την αιωνιότητα. Αποφράδα η ημέρα.
Εκτός από τους παραπάνω, με τη ζωή και το έργο του Βασίλη Κουρή, ασχολήθηκαν άλλοι 85 άνθρωποι των γραμμάτων και έχουν εκφρασθεί με ανάλογα λίαν κολακευτικά σχόλια για το έργο του.

© 2023 Βασίλης Κουρής - Η βιογραφία και το έργο του
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.