H parakmh Εκτύπωση E-mail

Η ΠΑΡΑΚΜΗ ΚΑΙ Ο ΕΚΦΥΛΙΣΜΟΣ

ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ

H επισήμανση της παρακμής και του εκφυλισμού που μας μαστίζουν ως κοινωνία, έχει καταντήσει πια κοινοτυπία· ως εκ τούτου δεν πρόκειται το άρθρο αυτό να αναφερθεί στα δύο αυτά φθοροποιά φαινόμενα σε όλη τους την έκταση, παρά μόνον στην αναπαραγωγή τους μέσα από σύγχρονα κείμενα που φιλοδοξούν να αποκαλούνται «λογοτεχνικά».

Βεβαίως, δεν αρνείται κανείς, ότι απ' τη στιγμή που η παρακμή είναι ένα καθολικό φαινόμενο, δεν είναι δυνατόν να την παραγνωρίσει κάποιος πνευματικός άνθρωπος, και μάλιστα, κάποιος ποιητής. Όμως, η ποίηση και η τέχνη, γενικότερα, οφείλει να μην αρκείται απλώς να επισημαίνει ή έστω να καταδικάζει την παρακμή, αλλά να ατενίζει πάνω και πέρα απ' αυτήν, να αρθρώνει λόγο προφητικό και εθνεγέρτη, σαν του Σολωμού, του Κάλβου, του Παλαμά, του Ελύτη και των άλλων εθνικών μας ποιητών.

Αντίθετα όμως, στις μέρες μας παρατηρούμε το φαινόμενο ενός εξαμβλωματικού και εκτρωματικού λόγου, υπό το πρόσχημα της «αντιηρωικής εποχής», του μοντερνισμού και του κοσμοπολιτισμού. Δυστυχώς, τα εκφυλιστικά αυτά συμπτώματα δεν οφείλονται μονάχα σε γελοίες ή ψυχοπαθολογικές περιπτώσεις, ή ακόμη και σε πλαδαρές νοσηρές ιδιοσυγκρασίες που δικαιώνουν τον γνωστό χαρακτηρισμό του γνωστού τέως υπουργού. Υπάρχει ένας φόβος διάχυτος σε επωνύμους και σοβαρούς πνευματικούς ανθρώπους με γνήσια ελληνοπρεπή φρονήματα, ότι τα «ποιητικά» και γενικότερα, «καλλιτεχνικά» αυτά εκτρώματα είναι προϊόντα ενός μείζονος σχεδίου αφελληνισμού της συνείδησης του λαού μας και εκβαρβαρισμού ολόκληρου του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

Προσωπικά, δεν θα διενοούμην ποτέ να υποτιμήσω τη νοημοσύνη των αναγνωστών παρουσιάζοντας τους μια αφελή συνωμοσιολογική θεωρία. Όμως, η (σύντομη, μέχρι τώρα) θητεία μου στο λογοτεχνικό χώρο και η συναναστροφή μου με ανθρώπους που σχετίζονται με αυτόν, με έπεισε για την ορθότητα αυτής της άποψης: Τα παγκόσμια, ευρωπαϊκά και ενδοελληνικά φαινόμενα δείχνουν, ότι υπάρχει σε εξέλιξη κάποιο σχέδιο για την υπονόμευση του φρονήματος όλων των Ιστορικών Εθνών (μεταξύ των οποίων και του Ελληνικού), μέσω εκφυλιστικών μηνυμάτων δια της ποιήσεως και μέσω εκφυλιστικού τρόπου (στιχουργικής, εκφραστικής και άλλης) παρουσίασης αυτών των μηνυμάτων. Το σχέδιο αυτό προωθείται από ε-ξωευρωπαϊκά κέντρα εξουσίας και εντάσσεται σ' ένα μείζον σχέδιο αποσάθρωσης των Ιστορικών Εθνών και πρωτίστως, των Ευρωπαϊκών (συμπεριλαμβανομένου κυρίως του Ελληνικού).

Το πρώτο βήμα θα είναι η αποσάθρωση της πολιτιστικής φυσιογνωμίας αυτών των Εθνών, και ο απώτερος στόχος, η ολοκληρωτική τους εξαφάνιση. Από τη στιγμή που οι άνθρωποι χάνουν την ιδέα του Έθνους (εφόσον χάσουν τον πολιτισμό τους) και στη συνέχεια την ίδια την εθνική τους υπόσταση, μετατρέπονται σε μάζες ατόμων, χωρίς κανέναν πόλο αλληλοϋποστήριξης. Έτσι, οδηγούμαστε στη μετατροπή μας σε μονάδες μιας κοινωνίας-ζούγκλας, έρμαια πλασματικών καταναλωτικών αναγκών και των συμφερόντων που κρύβονται πίσω από αυτές.

Είναι τα ίδια συμφέροντα που κατακρεουργούν τις Ιστορικές Γλώσσες και, προπάντων, την Ελληνική, τα ίδια που απεργάζονται την εξαφάνιση της Ορθοδοξίας από το χάρτη, τα ίδια που μας αποβλακώνουν με τα διάφορα καφροειδή ακούσματα και ανεκδιήγητα «τσιφτετέλια», με την πορνογραφία και με ηλίθια τηλεοπτικά και κινηματογραφικά έργα, τα ίδια που έχουν σχεδόν αποτεφρώσει την πατρίδα μας (σημειωτέον, ότι οι περσινές πυρκαγιές που κατέκαψαν επίσης την Γαλλία και την Ιταλία —γεγονός όχι τυχαίο—), τα ίδια συμφέροντα, τέλος, που έχουν χυδαιοποιήσει και εξεφτελίσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στεγνώνοντας την Ελληνική τους ικμάδα. (Στους Ολυμπιακούς της Σεούλ το 1988, οι Αμερικανοί ολυμπιονίκες Στάλμπυ και Γκέρτσεν συνελήφθησαν για κλοπή αγαλματιδίου αξίας 800 δολ. από κάποιο κέντρο διασκεδάσεως... Όσο για τον μαύρο αθλητή Μπεν Τζόνσον, εξαργύρωσε την τεχνητή —χάρη σε βιοχημικά μέσα— απόδοση του, προς πέντε λιμουζίνες αξίας 250.000 δολ. εκάστη).

Προσωπικά, δεν απαισιοδοξώ. Πιστεύω ότι η σημερινή, πανευρωπαϊκή και παγκόσμια, ούτως ή άλλως, κρίση, είναι απλώς το μεταβατικό στάδιο προς μία νέα, ιστορική πορεία της ανθρωπότητας. Σ' αυτήν τη νέα ιστορική πορεία, το Ελληνικό Έθνος μπορεί και πρέπει να είναι ίσο μεταξύ των πρώτων. Αν αυτό το πετύχει, θα το πετύχει πρωτίστως χάρη στον πολιτισμό του. Γι' αυτό και το μεταβατικό στάδιο που τώρα διανύουμε είναι και το πιο επικίνδυνο, απ' τη στιγμή που απειλούνται ο Ελληνισμός (και ο ευρύτερος Ευρωπαϊκός Πολιτισμός), η Ελληνική Γλώσσα, η Ορθοδοξία και η Ελλάδα η ίδια.

Πρέπει να αισιοδοξούμε, αλλά πρέπει και να προετοιμαζόμαστε για άμυνα, σε όλα τα επίπεδα. Και η μόνη άμυνα δεν μπορεί να είναι άλλη από την καλά θεμελιωμένη Εθνική Παιδεία, την μακρόπνοη και μεγαλόπνοη Εθνική και Πολιτιστική Στρατηγική, καθώς και την υπεύθυνη και, εν γένει, αποτελεσματική αντιμετώπιση όσων απεργάζονται την εξαφάνιση του Ελληνισμού.

Y.Γ.: Το πόσο αυτός είναι ο κίνδυνος από το προαναθερ-θέν σχέδιο, το καταλαβαίνουμε εάν λάβουμε υπόψη μας τις προσβάσεις που τα εν λόγω κέντρα εξουσίας έχουν σε Πανεπιστήμια, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και «Λογοτεχνικές Εστίες» του εξωτερικού αλλά και της χώρας μας. Επίσης, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε και την εκμετάλλευση αμφισβητούμενων (και ύποπτων, θα πρόσθετα) θεωριών της Γλωσσολογίας και της Σημειολογίας, εκ μέρους των κέντρων αυτών. Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την «πρόοδο» και την «ανανέωση», ενώ ευαγγελίζονται την πιο σκοτεινή οπισθοδρόμησηκι όλα αυτά υπό το πρόσχημα της «αντιηρωικής εποχής!». Στ αλήθεια αναρωτιέμαι: Είναι α-ντιήρωες ο Δήμας και η Πατουλίδου; Είναι αντιήρωας ο έφηβος Ελληνοκύπριος που πρόσφατα είχε παραβιάσει την «πράσινη γραμμή» σε ένδειξη διαμαρτυρίας και είχε συλληφθεί από τους Τούρκους; Είναι αντιηρώισσα η φτωχή μητέρα που πρόσφατα βρήκε ένα πορτοφόλι με μια περιουσία μέσα και το παρέδωσε; Ή μήπως είναι αντιήρωες οι Έλληνες που έφυγαν για τη Βοσνία προκειμένου να πολεμήσουν ως εθελοντές στο πλευρό των μαχόμενων Σέρβων; Μάλλον, λοιπόν, κάποιοι Θέλουν να κατασκευάσουν αντιηρωες και «αντιρρησίες συνείδησης», γιατί αυτό εξυπηρετεί τα καταχθόνια σχέδια τους.

Θα κλείσω με μια φράση του Φ. Α. Δρακονταειδή από το αφιέρωμα της «Λέξης» στον Κωστή Παλαμά (τεύχος Μαρτίου-Απριλίου '93) φράση που δίνει και το στίγμα της πνευματικής μας άμυνας: «Τώρα που αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε ότι οι πρωτοπορίες συσσώρευσαν σκουπίδια κατά κύριο λόγο κι ότι το παιχνίδι και οι κοινωνίες που το έπαιξαν ήταν εκφράσεις βάρβαρες, διαβλητές και διεφθαρμένες, τώρα που ένα έπος λόγου λείπει, ο Κ. Παλαμάς στέκεται μπροστά μας (...). Η έξοδος μας από την ήττα και η ύψωση της κεφαλής μοιάζουν αναγκαιότητες».

«Έρευνα», ΜάιοςΊουνιος ί994


 
© 2021 Βασίλης Κουρής - Η βιογραφία και το έργο του
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.